На правах реклами

«Лапки в безпеці». Тварин ВПО безкоштовно вакцинуватимуть проти сказу

14315 0
За даними Держспоживслужби у 2023 році зафіксували понад 800 випадків сказу у котів та собак. Це смертельна хвороба, від якої може врятувати лише вакцинація. Tvoemisto.tv розповідає про важливість вакцинації від сказу, як ВПО можуть отримати ветпослуги безоплатно та ініціативу Save Pets of Ukraine від Kormotech, яка допомогла тисячам постраждалих від війни тваринам.  

«Лапки в безпеці»

Від перших чисел березня 2022 року український виробник кормів для собак та котів – компанія Kormotech створила ініціативу Save Pets of Ukraine для допомоги тваринам в Україні, які постраждали від війни. У перші дні російського вторгнення компанія пожертвувала 200 тонн (або 200 тисяч кілограмів) кормів для чотирилапих власного виробництва і почала формувати глобальний ланцюг допомоги, об'єднуючи благодійні організації та підприємства з різних країн світу.

«Ми справді не розуміємо, як нам це вдалося. Ти наче й бачиш географію, кількість, але не віриш. Мені здавалося, в пріоритеті військові та діти, а ми тут допомагаємо песикам і котикам… Лише з реакції людей я зрозуміла, що ми робимо велику справу», – розповідає координаторка Всеукраїнської ініціативи з порятунку тварин Save pets of Ukraine Анастасія Іванніченко.

Спочатку основною метою було забезпечити кормом тварин. У прифронтових регіонах сформували координаційні центри для швидкої передачі отримувачам  допомоги. Першими координаторами стали ветлікарі, які також могли консультувати всіх охочих. Однак за перші дев’ять місяців великої війни українські притулки для тварин переповнилися. Кількість чотирилапих мешканців за цей час збільшилася, що призвело до ще однієї проблеми – поширення інфекційних хвороб. 

«Нам важливо дбати про загальний добробут людей і тварин, адже сказ є смертельно небезпечним.Тому наші донори звернули на це увагу й допомогли нам реалізувати стерилізаційно-вакцинальні програми», – веде далі Анастасія Іванніченко.

Програми ці спрямовані на допомогу з вакцинацією тварин внутрішньо переміщених осіб або тварин із притулків. Команда надає комплексну допомогу, комунікує з притулками, збирає запити. Також Save Pets of Ukraine має патронажну програму: підтримує спроможні притулки всім необхідним, щоб вони зосереджувалися саме на успішній адопції тварин. 

«Прийде час, коли закордонні організації зменшать обсяги допомоги, зокрема й тваринам. Притулки знову повернуться до того, що їм доведеться самостійно шукати кошти. І ми зараз розробляємо навчальні програми для керівників притулків, щоб навчити їх ефективному упралінню. Хочеться, щоб зоозахист в Україні не сприймали як жертву, а як круту справу», – пояснює менеджерка з КСВ Kormotech Ірина Лозова.

Із 9 травня від ініціативи порятунку тварин Save Pets of Ukraine стартує кампанія з роздавання семи тисяч вакцин для петперентів ВПО. Цей багатокомпонентний проєкт має кодову назву «Лапки в безпеці»Безоплатна вакцинація та чипування котів і собак». До нього залучать ветеринарні об'єднання, Міністерство цифрової трансформації та Міністерство аграрної політики, фармакологічну компанію та міжнародні організації. 

У межах проєкту тварина отримає комплексну вакцинацію проти вірусних захворювань, зокрема проти сказу, та чип. 

Отримають таку допомогу сім тисяч тварин з більшості областей України за винятком Криму та окупованих територій. Найперше вакцинуватимуть тварин із сімей внутрішньо переміщених осіб, але отримати безоплатно послугу можуть усі, хто постраждав унаслідок збройної агресії рф проти України.

«Іноземці дивуються, як українці в умовах війни рятують тварин. Це перший такий прецедент. Люди часто жертвували власним життям, але рятували чотирилапих. Їм потрібно дякувати за це. Люди переважно рятують себе, а українці настільки людяна нація, яка хоче врятувати усіх. Люди, які у межах цього проєкту отримають допомогу, є справжніми героями!» – наголошує Ірина Лозова.

В Україні зараз ще більше поширюється сказ через неможливість його профілактики, що стосується насамперед диких тварин на прифронтових територіях. 

«Ми формуємо список клінік, які погоджуються йти з нами в цей проєкт. У містах, які увійдуть до програми, буде один вакцинальний хаб із певним запасом вакцин і чипів. Вакцинація проти інфекційних хвороб і сказу буде комплексною і, відповідно, простішою у виконанні. Це робитиме ветеринар», – підсумовує Анастасія Іванніченко.

Зазначимо, що тут можна переглянути перелік ветклінік, які долучились до проєкту. Список клінік доповнюється.

Чим небезпечний сказ 

Сказ є смертельно небезпечною хворобою, яка зареєстрована в 113 країнах світу. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно від неї помирають майже 55 000 осіб та 1 мільйон тварин. Хвороба поширена на всій території України та передається через укуси тварин.

Зараження сказом у тварин має три стадії розвитку:

  • початкова (триває до п’яти днів). Тварини мають наявні сліди від укусів, непритаманну поведінку (агресивні чи, навпаки, дуже ласкаві), погано їдять, мають активну слинотечу, інколи блювоту;

  • збуджена (триває два – три дні). В цей період тварини агресивні, мають конвульсії, гризуть землю, інколи можуть мати косоокість; 

  • паралітична (триває два – чотири дні), коли у тварин настає повний параліч та смерть.

«Через те, що вірус передається через прямий контакт, він більш небезпечний для тих тварин, які живуть на вулиці або гуляють. А також для тих, які живуть у приватному секторі, особливо поблизу лісу. В Україні головним осередком сказу є лисиці, вовки та бездомні тварини», – каже ветеринарна лікарка Юлія Кургузова.

Головною причиною зараження людини і тварини є укус або ж контакт із зараженою слиною хворої на сказ тварини, оскільки вірус виділяється зі слиною. Інкубаційний період може тривати від кількох днів (у кішок) до трьох–чотирьох місяців у собак і кількох років у людини. 

Після укусу вірус проникає в нервові закінчення, якими переміщається до головного мозку. При досягненні головного мозку він спричиняє запалення центральної нервової системи, що призводить до клінічних проявів. Вірус також переміщається по нервах у зворотному напрямку, проникаючи насамперед у слізну рідину та слину. Лікування від сказу немає, ця хвороба завжди смертельна як для людини, так і для тварини!

«Загалом від сказу неможливо вилікуватися. Описані кілька випадків, до п’яти  в усьому світі, коли від цієї хвороби одужували. Точно знаю про одну дівчину, яка була в комі, але вийшла з неї. Проте цей випадок не варто розглядати як надію для тих, що ризикують заразитися. Краще вчасно вакцинуватися», – вважає ветлікарка.

Вакцинація проти сказу необхідна

Сказу можна запобігти завдяки регулярним щепленням. Якщо вакцинувати домашню тварину від трьохмісячного віку щороку, то ефективність такої процедури становитиме 96–99%. Також у цьому випадку працює колективний імунітет. Якщо на території вакциновані понад 70% собак, то навряд чи люди хворітимуть. 

У зонах, де поширений сказ, необхідно робити щеплення проти сказу всім тваринам, які можуть контактувати з дикими тваринами. Це передусім собаки, адже їх потрібно вигулювати. Бажано також вакцинувати тхорів і котів, бо інколи вони теж можуть контактувати з іншими тваринами або ж опинятися на вулиці. 

«Це дуже важливо тепер, під час війни, коли домашня тварина будь-коли може опинитися на вулиці. І тоді господарі не зможуть простежити, з ким вона контактуватиме. Якщо встановлений випадок зараження сказом собаки на фермі, тоді вакцинують усю худобу», – пояснює ветеринарка.

Згідно з інструкцією до вакцин і рекомендаціями лікарів собак і котів починають вакцинувати з трьох місяців. Спочатку роблять одне щеплення, через рік – друге. Якщо на території є спалах сказу, можуть вакцинувати тварин і до трьох місяців, а саме з шести тижнів. 

Єдиною рекомендацією щодо підготовки до вакцинації є попередня обробка від паразитів. Головне, щоб тварина добре почувалася й не мала симптомів інфекційних захворювань. Зазвичай заспокійливі засоби також не потрібні. 

«Маленькі тварини не розуміють, що відбувається, і зазвичай не стресують. Якщо ж це дорослі коти чи собаки, які вже мають негативний досвід і бояться лікарів, то раджу перед плановим візитом у клініку використовувати заспокійливі препарати», – каже Юлія Кургузова.

На сучасні вакцини тварини зазвичай реагують добре. Можуть бути млявими два–три дні, однак не завжди. Враховуючи особливість передавання сказу, лікарі рекомендують після вакцинації місяць утримуватися від контактів із підозрілими тваринами. 

Усі вакцини проти сказу інактивовані. Тобто вірус сказу вбитий і не може спричиняти захворювання у тварини навіть із імунодефіцитом. Вакцини можуть мати різних виробників і містити різні штами вірусу. Всі вони взаємозамінні, тож робити щеплення можна різними вакцинами – захист тварина матиме однаково добрий. 

Що робити, якщо вкусила дика тварина

Не завжди укус тварини означає зараження сказом, бо не завжди візуально можна визначити, чи тварина хвора. Натомість, якщо вас чи вашого улюбленця вкусив безпритульний собака або інша дика тварина, потрібно негайно звернутися до ветеринарної клініки, а також самостійно промити рану водою з господарським милом. Як пояснює Юлія Кургузова, лужне середовище мила інактивує вірус сказу. 

Згідно з рекомендаціями Державної ветеринарної служби, якщо тварина регулярно вакцинована і пройшла тест на антитіла до сказу, то далі можна нічого не робити. Якщо ж тварина не вакцинована, пропущений термін останньої вакцинації або ж їй ніколи не робили тест на антитіла, краще звернутися до державної ветеринарної клініки і пройти обов’язковий курс вакцинації. Тоді лишається сподіватися, що вакцина подіє швидше за вірус.

Наталія Вареник

Фото умовні

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!