90% вступників до аспірантури – чоловіки призовного віку, – Міносвіти

382 0
Раніше Міністерство освіти призупинило набір студентів на денну або дуальну форму аспірантури за кошти фізичних та юридичних осіб до 1 січня 2025 року.
Фото: DEPOSITPHOTOS

Фото: DEPOSITPHOTOS

У 2024 році на вступ до аспірантури подали заяви понад 100 000 охочих, понад 90%  – це чоловіки призовного віку, які вже мають ступінь магістра. Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки, інформує LIGA.net.

За даними відомства, йдеться про 91 500 чоловіків віком 25-60 років.

Окрім того, видання уточнило у міністерства, чи не воно вважає несправедливим призупинення вступу на контракт та інші нововведення щодо абітурієнтів, які поступають до аспірантури не заради відстрочення від служби у війську.

У МОН запевнили, що для того, аби уникнути фактора несправедливості цьогоріч збільшили число бюджетних місць до 7000 – саме така кількість вступників до аспірантури спостерігалася щороку до 2022-го. Водночас для контрактників залишаються відкритими опції заочної та вечірньої форми – вони не дають відстрочення від мобілізації, нагадали у відомстві.

Нагадаємо, раніше Міністерство освіти призупинило набір студентів на денну або дуальну форму аспірантури за кошти фізичних та юридичних осіб до 1 січня 2025 року.

Окрім того, заступник міністра освіти Михайло Винницький повідомив, що у Міністерстві освіти стривожені тим, що цьогоріч багато чоловіків старшого віку подали заяви на вступ до магістратури та аспірантури. Там вважають, що освіта не має бути способом уникання конституційного обов’язку. 

Відрахування студентів-чоловіків з університету

Кабмін дозволив відраховувати студентів-чоловіків з вишів, якщо вони придатні до військової служби та відмовляються проходити базову загальновійськову підготовку. Це передбачено постановою уряду №734 від 21 червня.

«Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти», – йдеться у постанові.

Військову підготовку повинні пройти студенти-чоловіки, а жінки за бажанням, усіх закладів вищої освіти незалежно від форми вланості, які навчаються за денною або дуальною формою. Базова загальна військова підготовка складається з теоретичної і практичної частини.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!