У Львівському музеї історії релігії відреставрували цінні розписи та ліпнину

788 0
Роботи відновили в трапезній колишнього монастиря.
Розпис домініканського собору у Підкамені/ фото: орест малець

Розпис домініканського собору у Підкамені/ фото: орест малець

У Львові відреставрували трапезну колишнього домініканського монастиря - виставкову залу Львівського музею історії релігії. Про це повідомив директор музею Орест Малиць. 

«6 грудня комісія Instytut Polonika підвела підсумки реалізації проєкту реставрації трапезної колишнього домініканського монастиря - виставкової зали і констатувала завершення робіт», - йдеться у повідомленні. 

Читайте також: У будівлі колишнього товариства «Сокіл» на Львівщині знайшли сецесійні розписи

Домініканський собор у Жовкві

Над відновленням пам’ятки працювала команда реставраторів на чолі з Павлом Болінським і Лесею Гануляк. Також у музеї відновили цінну ліпнину.

Зокрема, реставратори знайшли розписи під шаром тиньку у кружґанку (зовнішній галереї) монастиря. Їх також планують відреставрувати.

Для довідки

Львівський музей історії релігії – установа культури, в якій за допомогою зібраних унікальних матеріалів висвітлюється історія світових і національних релігій, діяльність церковних організацій. Експозиція музею розташована в будівлі Домініканського монастиря ХІV – XVIII ст. Концерти органної музики, які організовує музично-просвітницький відділ, відбуваються у великому виставковому залі – колишній трапезній монастиря.

Костел споруджений за проєктом австрійського інженера Яна де Вітте і належить до найкращих зразків барокової архітектури міста. Музей має чотири філії: 1980 року створили Червоноградську філію, 1991 року – Сокальську філію «Людина. Земля. Всесвіт», 1993 р. – Інститут релігієзнавства. Створюється музей юдаїки, 2009 р. – Музей-садибу родини Антоничів у с. Бортятин.

Експозиція складається з таких тематичних розділів: «Релігії стародавнього світу», «Юдаїзм», «Раннє християнство», «Вірменська церква», «Історія римсько-католицької церкви», «Українська греко-католицька церква», «Православ’я в Україні», «Протестантизм», «Іслам», «Буддизм». У структуру музею входять відділи: виставковий, науково-освітній, рекламний, методичний, фонди, видавництво «Логос», бібліотека, фото- та голографічна лабораторії, науково-реставраційний, художній, біо-бібліографічний.

Нагадаємо, у Львові в будинку №19 на вул. Нечуя-Левицького виявили унікальні сецесійні розписи. Зокрема, на стелі зображена квіткова композиція від руки.
Юлія Кметик
 

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!