У Шевченківському гаю завершили відновлювати сторічну садибу

828 0
На хаті з села Коритне замінювали стріху.
Фото: Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького

Фото: Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького

У Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького завершили реставрацію стріхи сторічної буковинської садиби. 

«Як зайдете до оселі, зверніть увагу на її колоритний інтерʼєр: розмальовані піч та грубку, ткані налавники та залавники, декоративні тарелі, гончарні вироби, наближене до автентичного меблювання та багато інших деталей, що передають атмосферу буковинської хати минулого століття», – вказують музейники. 

Садиба розташована на подвірʼї зі с. Бережонка у музейному етносекторі «Буковина». Знайти її можна за вказівниками. 

Довідка

Хата початку ХХ ст. зі с. Коритне Вижницького р-ну Чернівецької області – зразок народного будівництва буковинського Підгір’я, належала Марії Гаврилюк. Збудована з кругляка смереки в зруб (прості замки з випуском торців), який зовні відкритий, тільки навколо вікон обмащений глиною і побілений. Це робилося і для утеплення вікон, і водночас із естетичних міркувань. Тобто навіть у Підгір’ї, де ще достатньо дерева, в будівництво починає входити глина. Нею часто обмащували низ хати, навколо вікон і дверей, а часом – одну або дві стіни. На прикладі такої часткової обмазки зрубу навколо вікон чи дверей можна простежити поступовий перехід від відкритого зрубу до обмащеного глиною. Всередині хати вибілені стіни і стеля.

Нагадаємо, що у львівському Історико-краєзнавчий музей відбулась презентація давньої залізної сокири з інкрустацією сріблом у вигляді тризуба

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!