Зберегти пам'ять. Якими будуть військові меморіали у Києві та Львові

701 0
В Україні тривають дискусії через будівництво військових меморіалів – військового кладовища у Львові, а також Національного військового меморіального кладовища під Києвом. В першому випадку обговорення тривають через сам проєкт, у другому – через локацію. З огляду на це медіахаб «Твоє місто» організовує публічну дискусію, щоб обговорити проєкти, їхні концепти, локації та спільними зусиллями дійти до консенснуго рішення.

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. У Львівській міськраді оголосили конкурс, однак у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця. Ключовою умовою для архітекторів місто назвивало новий підхід до проєктування військових кладовищ в Україні – це місце має стати «місцем тиші, роздумів і пам’яті» зі сквером та меморіальною площею. Після презентації представники громади Львова, інтелектуальних кіл, громадські активісти, дієвці культури навіть зареєстрували звернення про скасування результатів конкурсу.

«В ескізному проєкті-переможці більше уваги буде приділено громадському простору та інклюзивності й набагато менше оформленню самих поховань, не буде надано достатньої уваги символіці, ідеології та скульптурним композиціям, які мали б уособлювати чин наших Героїв… », – мовиться у зверненні.

Водночас головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, каже, що відбулася лише перша презентація попереднього ескізу, який не є фінальним проєктом архітекторів, що всі побажання, бачення, ідеї будуть розглянуті та враховані. Місто організовує зустрічі з родинами полеглих військових, під час яких враховують певні важливі деталі. 

Читайте також: Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Також проблеми виникли із меморіалом у Києві, однак у цьому випадку суперечки тривають не так через сам  проєкт, як через розташування кладовища. Зауважимо, що на третьому році повномасштабної війни і на десятому році російської агресії Україна досі не має Національного військового меморіалу. Попри те, що вже є рішення Уряду про його створення у Гатненській громаді під Києвом, обговорення з цього приводу тривають. Нещодавно мережу сколихнула заява екологів про те, що, мовляв, держава «збирається ховати полеглих захисників у болоті».

До слова, у столиці розглядали різні локації для створення Національного військового меморіального кладовища: місце біля Бабиного Яру у центрі Києва, Співоче поле біля музею Другої світової війни, на території урочища Лиса Гора, на території агрокомбінату «Пуща Водиця» біля наявного кладовища на Берковцях, в Биківні. Врешті зупинилися на рішенні будувати кладовище під Києвом, біля Мархалівки, на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району. Поки родини полеглих обурювалися, що будівництво меморіалу знову відкладають, а нова ділянка розташована за межами столиці й без відповідної транспортної інфраструктури, Міністерство у справах ветеранів оприлюднило ескізний проєкт НВМК.

Читайте також: Ганьба і упередження. Хто і чому зриває створення Національного військового меморіалу

Оскільки військові меморіали – це надзвичано важливі проєкти, які мали б стати символом відваги й пожертви, що нагадували б щодня про високу плату за нашу свободу, медіахаб «Твоє місто» вирішив організувати публічну дискусію з цього приводу й обговорити обидва проєкти – львівський, у якому суперечки тривають через концепт, та київський, щодо якого тривають дискусії локації.

На обговоренні проєктів, їхніх концептів, проблем та локацій будуть присутні військовослужбовці, родини загиблих, архітектори та представники влади, щоб спільними зусиллями напрацювати рішення, які могли б покращити процес будівництва військових меморіалів.

Учасники дискусії: 

  • Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова;
  • Мартен Дюплантьє, архітектор, експрезидент Асоціації архітектури Франції;
  • Сергій Дербін, головний архітектор ескізного проєкту меморіалу під Києвом;
  • Юліан Чаплінський, архітектор, урбаніст, головний архітектор Львова 2015-2019 рр.;
  • Іван Щурко, архітектор, голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради, викладач Львівської національної академії мистецтв;
  • Тарас Іщик, військовослужбовець 103-ї бригади ТрО, дизайнер Збройних сил України; 
  • Віра Литвиненко, голова громадської організації родин загиблих захисників України «Серце Назовні»;
  • Катерина Желізко, дружина загиблого Героя.

 

Дискусія розпочнеться 1 липня о 14.00Тvoemisto.tv транслюватиме її на своїх ресурсах: у Facebook та YouTube-каналі медіа-хабу.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!