Як в радянський час у Львові проходили гаївки та кияни на Великдень утворили масові черги. Підсумки доби

1364 0
Нині 18 квітня та 419 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський у понеділок провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому розглянули, зокрема, питання забезпечення сил оборони озброєнням та боєприпасами українського виробництва. Учасники заслухали інформацію про оперативну обстановку на передовій.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію. Відбито понад 70 його атак, в епіцентрі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 14 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено станцію радіоелектронної боротьби, збито БпЛА типу «Мерлін».

Читайте також: Бійці львівської бригади показали, як святкують Великдень на передовій. Фото. «Коли за молитвою у святковий Великодній день зустрічаються бойові побратими, свято – у душах та серцях, у словах із дзвінків та повідомлень рідним, які чекають з надією вдома. У словах Великодньої Літургії, якими звертаються до своєї пастви військові капелани».

Акцент дня: «Колись це було супернаціоналістичним гаслом», – співачка Уляна Горбачевська про гаївки у Львові. Перші гаївки у Львові відбулися у 1988 році. Співачка каже, що тоді була невелика когорта із 50 людей, які передавали традиції, а глядачів було до 200 людей. Сама присутність на таких гаївках була актом непокори, культурною мікро-революцією.

На цю ж тему: «Дата Великодня – не про конкретне число», – дослідник історії церкви Анатолій Бабинський. Православна церква, тобто всі помісні церкви разом узяті, є настільки поділеними, що не здатні провадити діалог, щоби визначити спільну дату святкування Пасхи. А якщо всередині цих церков не буде консенсусу, то навряд чи вони погодяться на якусь одну дату до 2025 року – ювілейного для Першого Нікейського собору, на якому й розглядали дату святкування Пасхи.

Ключові події:

1. В Україні підприємцям хочуть дозволити працювати без реєстрації ФОП. Уряд пропонує низку видів діяльності, за якими можна буде займатись за таких умов.

Читайте також: У Львові викрили зловмисників, які незаконно привласнили нерухомість на понад 5,5 млн грн. Вони підшуковували у Львові квартири та інші об’єкти нерухомості, які перебували у власності як громадян, так і в комунальній, виготовляли підроблені документи на ці об’єкти, печатки і штампи, а також підробляли відповідні довідки.

2. У пошуках церков ПЦУ. Кияни на Великдень утворили масові черги, аби посвятити паски.  Так, жителі Оболоні утворили масову чергу біля єдиного на весь район храму ПЦУ, що біля озера Йорданське, який є, по суті, маленькою капличкою.

На цю ж тему: На Львівщині згорів унікальний музей «Карпатська хата». Він розташований у Бориславі та організований головою Польського товариства, знавцем і дослідником історії Сергієм Силантьєвим.

3. Опитування у «Київ цифровий» завершено. Які нові назви для вулиць столиці обрали кияни. Повітрофлотський проспект таки змінить назву.

На цю ж тему: У Бучі в процесі перейменування топонімів вирішили залишити вулиці Булгакова та Гоголя. Процедура розгляду нових назв вулиць тривала майже рік;

4. У Львівському пансіонаті виявили численні порушення прав підопічних, – омбудсмен. Адміністрація закладу не організовує проведення огляду підопічних лікарсько-консультативною комісією, а також у пансіонаті відсутні комплексні заходи з реабілітації та фізіотерапії.

Читайте також: У київських школах встановлять відеонагляд. Терміни реалізації проєкту наразі невідомі.

Та: Через весняне водопілля в Києві погіршилась якість води у водопроводі. Вона може мати злегка жовтуватий колір. «Цей показник впливає на якість води лише візуально і не свідчить про її небезпечність», – підкреслили у «Київводоканалі».

У Києві затопило Гідропарк, Оболонську набережну та парк Муромець. У Броварському районі – евакуація;

5. У Львові зацвіли нідерландські тюльпани. Фото. Загалом, висадили 125 тися сортових голландських тюльпанів у 70 локаціях Львова. Крім того, ще 100 тисяч цибулин тюльпанів висадили у Стрийському парку.

Читайте також: У фіналі «Євробачення» виступлять п’ятеро українських виконавців. Зокрема, Kalush Orchestra, Go_A, Jamala, Тіна Кароль та Verka Serduchka. Гранд-фінал конкурсу відбудеться 13 травня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!