Україна

Які країни підтримують Україну у використанні західної зброї на території росії

474 0
Tvoemisto.tv підготувало перелік країн, які дозволили Україні атакувати рф західною зброєю.
РСЗВ M142 HIMARS / Фото: defence-ua.com

РСЗВ M142 HIMARS / Фото: defence-ua.com

13 країн повідомили, що не проти, щоб Україна використовувала західну зброю для атак на території росії. Tvoemisto.tv зібрало заяви лідерів цих країн у матеріалі. 

Польща

Польща висловила підтримку, щоб Україна використовувати західну зброю для ураження цілей на території росії. Про це заявив заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик. Він наголосив, що не повинно бути жодних обмежень у використанні отриманої зброї, і зазначив, що Польща стоїть на цій позиції.

Велика Британія

Міністр закордонних справ Британії Девід Камерон заявив, що Україна має повне право використовувати зброю, надану Лондоном, для нанесення ударів по цілях всередині росії. За його словами, лише Київ вирішує, як, коли та по яких цілях використовувати британську зброю.

Чехія

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі у Празі з чеським прем'єр-міністром Петром Фіалою обговорили можливість використання зброї партнерів для захисту на території агресора. Чеський прем'єр-міністр висловив підтримку в цьому питанні. 

Швеція 

У Швеції підтримують те, що Україна має право на захист. Міністр оборони Пол Йонсон заявив, що українські захисники можуть відповідати діями, спрямованими на територію росії, якщо це у межах законів ведення війни. 

Фінляндія

Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що Україна може атакувати росію зброєю, яку надала Фінляндія. За словами Валтонен, Україна може атакувати військові цілі на території нападника, якщо це необхідно для самооборони.

Естонія

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур переконаний, що Україні слід дозволити вражати цілі на території рф зброєю, яку надають західні союзники. Він додав, що Україна повинна мати всі можливості для захисту власної країни та свого народу.

Латвія

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що партнерам варто зняти обмеження на застосування Україною зброї, яку вони їй надають. Він зазначив, що Латвія не накладає жодних обмежень на застосування зброї, яку надає Україні. Схожі рішення приймає кожна країна окремо, а не НАТО загалом.

Литва

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що у питанні підтримки Україні західним країнам слід позбутися страху, який вони мають перед росією. Він наголосив на необхідності надати Україні дозвіл на використання західної зброї для ударів по території рф.

Нідерланди

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен наголосила на праві України завдавати ударів по цілях на території рф. Міністерка зазначила, що Україна має право використовувати всі засоби для оборони і відновлення територіальної цілісності.

Франція

Президент Франції Емманюель Макрон переконаний, що Україна має право бити по російських військових об'єктах, з яких здійснюються обстріли. «Ми повинні дозволити Україні нейтралізувати військові бази, з яких запускаються ракети», – заявив Макрон. 

Німеччина

У Берліні схиляються до того, щоб дозволити Україні завдавати ударів по рф німецькою зброєю. Представник канцлера Німеччини Штеффен Гебештрайт заявив, що оборонні дії України не обмежуються власною територією. «Оборонні дії України не обмежуються власною територією, але можуть бути розширеними й на територію агресора», — сказав він.

Данія

Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен заявив, що Україна зможе використовувати передані їй винищувачі  F-16 для ударів по військових цілях в росії, зазначивши, що це є частиною передачі.

Канада

Україна може здійснювати удари по території росії, зброєю, яку передала Канада, бо Оттава не озвучувала жодних умов з цього приводу Києву. Про це заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі на пресконференції в середу, 29 травня.

Нагадаємо, що раніше Силам оборони було заборонено використовувати західну зброю для ударів по території росії. Вони могли атакувати цілі лише озброєнням українського виробництва. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!