На Львівщині виявили 38 випадків меланоми від початку року. Що потрібно знати про цей тип раку

24225 0
Люди, які часто засмагають, мають більший ризик захворіти на рак шкіри.
ФОТО: ЛОДА

ФОТО: ЛОДА

Меланома – найагресивніше онкологічне захворювання шкіри. Ця недуга небезпечна тим, що може метастазувати практично у всі органи через лімфу та кров. Кожного року меланому діагностують у тисяч людей у світі. У Львівській області на медичному обліку перебувають 2060 людей з діагнозом меланома. Про це повідомили у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичому центрі.

За три місяці цього року на Львівщині вже виявили 38 нових випадків захворювання. У 14 людей недугу виявили під час профоглядів. У І та ІІ стадіях про свій діагноз дізнались 23 людини, у ІІІ– 5 і одна людина почула про свій діагноз вже у IV стадії.

Читайте також: Львівські лікарі видалили одразу дві меланоми 82-річній жінці

За словами лікарів, у пізніх стадіях лікування цього типу раку є надзвичайно важким і тривалим для пацієнта та дуже дороговартісним для держави. 

Основні фактори ризику розвитку меланоми шкіри:

  • Надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання (вплив сонця, відвідування соляріїв). Люди, які часто засмагають, мають більший ризик захворіти на рак шкіри.

  • Наявність великої кількості невусів (родимок). Чоловіки та жінки, які мають на шкірі багато родимок також мають більший ризик розвитку меланоми. Насамперед, цей ризик росте тоді, коли ваші доброякісні новоутворення постійно травмуються (при голінні, носінні одягу).

  • Світлий тип шкіри. «Люди, які мають світлий тип шкіри, світлий колір очей та руде волосся мають більший ризик розвитку захворювання, бо світла шкіра має більшу схильність до сонячних опіків», - розповів завідувач відділення пухлин м’яких тканин Ігор Дмитрик.

  • Сімейний анамнез хвороби. Якщо хтось із ваших близьких родичів мав маланому, ризик захворіти також збільшується.

  • Вік. У старшому віці шанси захворіти на меланому збільшуються, через те, що імунна система через низку факторів стає більш ослабленою.

Лікарі підкреслюють, що усі ці чинники не означають, що недуга обов’язково розвинеться. Це означає те, що ризик її виникнення збільшується. Вони радять регулярно оглядати шкірні покриви та проходити медичні огляди. Саме це може допомогти виявити хворобу у ранній стадії та повністю її перемогти.

Раніше Tvoemisto.tv запитало директора львівського онкоцентру Олега Дуду, що змінилося в медзакладі, які проблемні моменти тут вирішують і чи побільшало онкохворих на Львівщині. Детальніше читайте в інтерв'ю за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!