Львівська міськрада хоче запозичити 842 млн грн. Найбільше з них – на сміттєпереробний

1145 0
За ці кошти планують профінансувати п’ять проєктів.
Візуалізація сміттєпереробного заводу у Львові / Фото з сайту ЛМР

Візуалізація сміттєпереробного заводу у Львові / Фото з сайту ЛМР

На інформаційному порталі депутатів Львівської міськради 9 травня з’явилась ухвала, у якій йдеться про запозичення до бюджету Львівської громади, сума якого складає 842 млн 185 тис. грн. 

У документі йдеться про виділення цих коштів на п’ять проєктів: 

  • будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 – 718 млн грн;

  • будівництво шляхопроводу на перехресті вулиць Т. Шевченка – о. Омеляна Ковча – 30 млн грн;

  • реконструкція системи живлення власних потреб ТЦ «Північна» із можливістю приєднання джерела аварійного живлення та запуску від нього на вул. Пластовій,125 – 76,4 млн грн;

  • капітальний ремонт Центру надання адміністративних послуг для ветеранів на вул. Т. Шевченка, 374 – 5,78 млн грн;

  • капітальний ремонт Центру надання адміністративних послуг для ветеранів на вул. В. Липинського, 11 – 12 млн грн

Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що для цього міська рада скерувала запити на українські державні банки. Найкраща пропозиція із запропонованих відсоткова ставка у розмірі 16,8% грн річних. Проте деталі ще будуть узгоджувати, адже рішення потребує максимальної підтримки депутатів.

Потребу ж такого рішення він пояснив тим, що з бюджету міста передбачено мільярд гривень на закупівлі для військових частин, а також ще значну суму коштів на видатки для підтримки виробників, реабілітації та інших суміжних програм. 

Що ж до найдорожчого проєкту з переліку, тобто будівництва механіко-біологічного комплексу на вул. Пластовій, чиновник вказав, що коштів із запозичення має вистачити, аби закінчити проєкт повністю. 

«Зараз йдеться про те, аби повноцінно ввести в функціонування, яке включає ряд супутніх робіт, аби повністю його запустити», – зазначив Андрій Москаленко. 

Також він заявив, що завод планують запустити вже до кінця 2024 року, як і повідомляли раніше. 

Читайте також: Довга історія короткого моста , або Чому Рясне може стати «островом»

Натомість для будівництва нового шляхопроводу, який з’єднуватиме вулиці Шевченка та Ковча, виділять 30 млн. Заступник міського голови пояснив, що на місці провели ряд обстежень, які підтвердили необхідність нових комунікацій.

«Там поруч має бути окремий проїзд та побудова нової конструкції, аби максимально розрахувати навантаження і потужність трафіку, який з'єднує дві частини міста», – повідомив він. 

Додамо, що місцеве запозичення планують взяти у акціонерного товариства «Державний ощадний банк України». Термін, який дають на повернення цих коштів, згідно з ухвалою – 60 місяців від дати підписання кредитного договору з врахуванням пільгового періоду 24 місяці. 

Розглядати цю ухвалу депутати Львівської міськради будуть на сесії, яка відбудеться завтра, 16 травня.

Нагадаємо, що на вул. Пластовій, 13, біля очисних споруд «Львівводоканалу», будують сміттєпереробний завод, там зможе працювати понад сотню людей. Він має бути поділений на дві частини, де відбуватиметься механічна і біологічна обробки. Його планують завершити до серпня 2023 року. Потужність майбутнього заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. На полігоні уже запрацювала сучасна біогазова електростанція. Детальніше про те, яким буде сміттєпереробний завод у Львові, з'ясувало Tvoemisto.tv в інтерв'ю з колишнім керівником ЛКП «Зелене місто» Тарасом Калужним.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!