У львівському музеї презентували давню залізну сокиру з інкрустованим тризубом

2408 0
Сокиру виготовили майстрами у Х-ХІІІ столітті.
Фото: Львівська обласна рада

Фото: Львівська обласна рада

У львівському Історико-краєзнавчий музей відбулась презентація давньої залізної сокири з інкрустацією сріблом у вигляді тризуба. Про це повідомила пресслужба Львівської облради. 

«Ця давня зброя належить до колекції Національного музею історії України та була знайдена нелегальними скарбошукачами на Чернігівщині. За словами генерального директора Національного музею історії України Федора Андрощука сокира належала до бойових інструментів, виготовлених місцевими майстрами у Х-ХІІІ століттях», – йдеться у повідомленні. 

Натомість орнамент з тризубом, що прикрашає сокиру, датується Х-ХІ століттями й відображає іконографію доби Володимира Святославича.

Реставрацію сокири виконав художник-реставратор Віктор Голуб, а меценатом знахідки є львівський підприємець та сержант запасу Збройних Сил України Тарас Хмеловський, який придбав сокиру на аукціоні та пізніше передав її у власність музею.

Нагадаємо, що у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького проведуть «Ярмарок на Івана в Гаю», куди запрошують і львів’ян. Програма – за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!