Мобілізація і релігія. Верховний суд визначив, у яких випадках не буде покарання

1555 0
Йдеться про рішення суду, за яким військовозобов’язаного визнали винним за ухилення від призову.
Фото умовне

Фото умовне

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду визначив, коли релігійність людини дає їй можливість уникнути покарання за ухилення від призову на військову службу. Про це повідомила пресслужба судової установи. 

В пресслужбі пишуть про рішення, у якому суд визнав винним громадянина у тому, що він, будучи військовозобов’язаним, визнаним обмежено придатним для проходження військової служби, ухилився від призову. Сам підсудний отримав повістку ще у липні 2022 року, але відмовився від неї, мотивуючи це релігійними переконаннями. 

Натомість Кримінальний касаційний суд вказав, що ст. 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка і гарантує право сповідувати певну релігію та відповідні переконання, може бути обмежена у випадках, про які йдеться у ч. 2 цієї статті – для інтересів громадської безпеки, захисту прав і свобод інших людей.

Попри це, аби зберегти баланс між правом людини та Конституцією України, є потреба обʼєктивної перевірки слів людини про несумісність її релігійних переконань з військовою службою. 

«Це не означає, що можливість реалізації права на сумлінну відмову від військової служби обмежується членством у зареєстрованих релігійних організаціях, зміст віровчення яких передбачає безумовну неприпустимість такої служби, носіння та використання зброї», – зазначили в суді.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації. Хто може оформити та що зміниться

Участь у релігійній організації – це лише одна з можливих форм вираження релігійності. Тому, окрім цього, потрібно надати глибокі, щирі й послідовні релігійні переконання певними доказами, крім своїх слів і слів близьких.

Відтак, Верховний суд у цьому випадку встановив, що засуджений не належить до жодних релігійних організацій і проходив строкову службу, а згодом погодився, що чоловік не довів, що має непереборний конфлікт між зазначеними переконаннями і військовим обовʼязком.

Нагадаємо, що у Першому територіальному медоб’єднанні Львова заявили про нестачу медпрацівників через мобілізацію.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!