Посол Швейцарії про проєкти на Львівщині та розклад Пасхальних богослужінь у катедральних храмах Львова. Підсумки доби

822 0
Нині 1 травня та 798 доба героїчного протистояння агресії рф.

Акцент дня: Розклад Пасхальних богослужінь у катедральних храмах Львова. Через комендантську годину, нічних богослужінь у місті не буде.

Читайте також: Три добрі Великодні Паски. Рецепти від пані Стефи. Львівська дослідниця галицької кухні Маріанна Душар, відома як пані Стефа, ще у 2016 році ділилася трьома переписами великодніх пасок. Такі рецепти актуальні й досі.

Та: Львів’ян запрошують на Великдень до Шевченківського гаю. 5 та 6 травня гостей музею знайомитимуть з давніми традиціями, водитимуть гаївки та пригощатимуть.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 122 бойових зіткнення, з них 33, 33 і 21 на Авдіївському, Бахмутському та Лиманському напрямках. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 13 районах зосередження особового складу противника. Уражено ворожий зенітно-ракетний комплекс.

Також уночі силами протиповітряної оборони України знищено 2 російських розвідувальних БпЛА.

Читате також: Зеленський повідомив, коли Україну візьмуть в НАТО. «На мою особисту думку, ми будемо в НАТО, тільки коли переможемо. Я не вважаю, що у час війни нас візьмуть у НАТО. Це для когось ризик з членів НАТО, у когось є просто скепсис через це».

Та: Кабмін виділив додаткові 15 мільярдів гривень на закупівлю дронів. За ці кошти 300 тисяч дронів будуть поставлені ЗСУ.

На цю ж тему: Які громади Львівщини придбали найбільше дронів для ЗСУ.

А також: ЗСУ потрібна допомога. Перелік актуальних зборів. Тvoemisto.tv підготувало добірку ініціатив.

Тема дня«Я дуже не хотів би, щоб це перейшло на рівень «не воював – не мужик». Андрій Жолоб є керівником Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, ветеран російсько-української війни. З колишнім командиром медичної роти в 46-й окремій аеромобільній бригаді ДШВ ЗС України говоримо про те, чого очікують ветерани; чому не варто героїзувати кожного з них; якої підтримки потребують їхні родини та чому ухилянти нагадують йому медуз.

Читайте також: «Хочемо бути надійним партнером». Посол Швейцарії про проєкти на Львівщині та відбудову України. У червні цього року в Швейцарії відбудеться велика конференція щодо майбутнього миру для України, в якій візьмуть участь майже 100 країн. Tvoemisto.tv поспілкувалося з послом Швейцарії в Україні та Молдові Феліксом Бауманном, який розповів нам більше про цей саміт.

«Саміт відбудеться в Швейцарії в червні. Його фактично проведе президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд. Мета саміту – провести діалог між якнайбільшою кількістю країн про шляхи досягнення комплексного, справедливого і довготривалого миру в Україні, а також створити загальне розуміння того, яким має бути майбутнє рамкове положення, сприятливе для цієї мети, як може виглядати конкретна дорожня карта для майбутнього плану миру.»

Ключові події:

1. Подекуди на гривню: в Україні зросла вартість пального до історичного максимуму. Які ціни на Львівщині. Найменший ріст зафіксували у таких мережах як «БРСМ-нафта» (+0,49 грн), «AMIC» (+0,21 грн) та «Укрнафта» (+0,13 грн).

Читайте також: В Україні набувають чинності зміни до ПДР. Що варто знати водіям. Згідно з ними, ближнє світло фар за містом залишається обов’язковим і після 1 травня.

Та: Суд дозволив зняти з колишнього «настоятеля» Лаври Павла (Мерседеса) електронний браслет. Суддя впевнена, що це жодним чином не підвищує ризики уникнення підозрюваним покарання;

2. Будинок вчених у Львові повернули у власність громади. Будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації.

Читайте також: Реставрація майже сторічної вілли у Львові. Які роботи планують виконати. Проєкт передбачає відновлення її історичного вигляду 1930-х років.

Та: Власник 200-річних лазень на Подолі не хоче укладати охоронний договір. Прокуратура подала в суд. На даний час будинок перебуває в аварійному стані, а власник здійснює демонтаж даху.

А також: Видавництво «Каменяр» виселять з приміщення в центрі Львова. У чому причина. Видавництво не платить за комунальні послуги вже близько 27 місяців;

3. У росіянина конфіскували земельні ділянки на Львівщині. Він їх отримав у спадок.

Читайте також: Київський метрополітен позапланово обстежить тунелі на усіх гілках. На оплату інженерних робіт підприємство виділило 13 млн 135 тис. грн.

Читайте також: На Кульпарківській у Львові планують збудувати підземний паркінг. Це стане доповненням до вже зведеного ЖК;

4. ЛКП «Зелене місто», яке курує будівництво сміттєпереробного заводу у Львові, отримало нового очільника. У колишнього керівника Тараса Калужного завершився контракт.

Читайте також: На посаду директора Львівської обласної інфекційної лікарні подався один кандидат. Участь у конкурсі візьме лише Сергій Федоренко;

5. В Києві демонтують пам’ятник Переяславській раді. Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України.

Читайте також: На Львівщині висадили понад 5 мільйонів дерев. Екологічна ініціатива, яка стартувала ще влітку 2021 року, передбачає висадження 1 мільярду дерев за 3 роки.

Читайте також: На Сихові проведуть фермерський ярмарок. Його можна буде відвідати 12 травня з 10:00 по 17:00.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!