Київ

Голова УІНП розповів, за яких обставин колишню Арку дружби народів можна не зносити

572 0
Колишня Арка дружби народів може залишитись на місці, якщо буде по-справжньому переосмислена

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович не вважає, що Арку Свободи українського народу (раніше - Арка дружби народів) обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать. Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

«Я бачу три сценарії розвитку подій довкола цього об'єкта. Перший сценарій – повний демонтаж. Другий варіант – залишити все, як є, і тоді буде демонтаж примусовий, бо рано чи пізно це зроблять самі громадяни, як зробили з Леніним. Третій варіант – залишити арку і зробити, як в 2017-му році, з неї веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою», - сказав Дробович

Від зазначив, що варіант із веселкою єдиний, який справді переозначає цей об'єкт, а також навколо нього з'являється новий контекст і нова дискусія.

«Бо тріщина, яка наразі є у виконанні Володимира Кузнєцова і групи, є хорошим і сильним висловлюванням, але вона не стала віральною. Вона не змінила публічний простір так, щоб це зчитувалося, ніхто в приватній розмові не називає її "Аркою тріщини народів". А веселка працює! Це одразу стало зрозуміло, коли виступив "Правий сектор", а це значить, що це вже не зчитують як радянський символ», - додав очільник УІНП.

Водночас Дробович наголосив, що це не єдиний варіант, "можливо, там можна зробити якусь водяну гірку, яка переозначить функціонально, можливо, щось інше".

На уточнювальне запитання щодо доцільності демонтажу арки, голова УІНП заявив, що він не вважає, що її обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать.

Нагадаємо, за висновком експертної комісії УІНП, монумент символізує імперську політику Росії і підлягає демонтажу. А Міністерство культури та інформаційної політики виключило колишню Арку дружби народів з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Водночас, директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова виступила проти демонтажу колишньої Арки дружби народів. Вона вважає, що "арка символізує толерантність українського народу".

Крім того, Соловйова сказала, що демонтаж арки може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта — дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Згодом у Департаменті культури КМДА заявили, що арку не демонтуватимуть, бо вона була перейменована на арку "Свободи українського народу", а тому, мовляв, вже переосмислена.

Також у КМДА заявляли, що витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки не є сьогодні найнагальнішим питанням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!