Київ

На Вокзальній площі в Києві затвердили нову схему дорожнього руху

423 0
Незабаром розпочнуться роботи з реалізації схеми.
Центральний вокзал Києва. Фото: з відкритих джерел

Центральний вокзал Києва. Фото: з відкритих джерел

Поліція та інші уповноважені органи затвердили нову схему організації дорожнього руху на Вокзальній площі перед Центральним залізничним вокзалом Києва. Про це повідомляє «ПроМобільність». 

Цей проєкт став першим за довгий час, у якому для вибору схеми організації дорожнього руху використовувалося транспортне моделювання, тобто доказове транспортне планування. Його розробила компанія «Беспалов ЛАБ» на замовлення Центру організації дорожнього руху (ЦОДР).

Для цього ЦОДР зібрав вихідні дані: кілька десятків працівників протягом декількох годин рахували скільки на площі пішоходів, автомобілів та де вони паркуються. Зібрані дані також перевіряли через Google Maps – замірювали час проїзду від точки до точки і звіряли його із транспортною моделлю.

Критеріями ухвалення рішення для створення транспортної моделі стали пропускна здатність, усунення затримок транспорту й унеможливлення хаотичного паркування. Також важливим фактором було те, щоб рішення фізично не дозволяли водіям паркуватися з порушенням правил.

Вокзальна площа давно відома хаотичним паркуванням, відсутністю зрозумілого планування та незручними зупинками громадського транспорту. Через відсутність достатньої кількості паркомісць водії залишають автівки у недозволених місцях, створюючи перешкоди для пішоходів та громадського транспорту.

Оскільки під час війни реконструкція Вокзальної площі не є першочерговим питанням, у КМДА вирішили обмежитись реорганізацією руху. Напрацьовану концепцію київська влада презентувала у квітні на «Київській майстерні міста», де громадські активісти висловили свої побажання та зауваження.

Наразі перед входом до вокзалу є три розвороти, розділених тротуарами – нова схема пропонує ліквідувати найближчу до вокзалу смугу і приєднати її до пішохідної зони. На тих розворотах, що залишаться, найкращу доступність планують забезпечити для комунального громадського транспорту. Також збираються встановити достатню кількість антипаркувальних стовпчиків і облаштувати велодоріжки.

Нова схема пропонує закрити наскрізний проїзд з вулиці Петлюри до Скоропадського (колишня назва – Льва Толстого). Таким чином, з вулиці Петлюри можна буде підʼїхати до вокзалу, розвернутись і поїхати назад, а з боку вулиці Скоропадського організують розворотне коло з можливістю висадки пасажирів.

Зміна, яка викликала найбільше дискусій – це ліквідація єдиної на площі зеленої зони. На її місці пропонують облаштувати паркувальний майданчик.

Нагадаємо, занедбану автостанцію біля Київського залізничного вокзалу, відому як «Яма», також реконструюють. Компанія Concord Capital планує спрямувати на це від 50 до 70 млн грн. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!