Які виставки варто відвідати у Львові

1270 0
Tvoemisto.tv підготувало виставки, які варто відвідати у Львові в травні.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

«Гей, там на горі Січ іде»

У Львівському історичному музеї на третьмоу поверсі відкрили виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде».  Його приурочили до відзначення 110-річниці створення Легіону. Українських Січових Стрільців та 160-річчя від дня народження громадсько-політичного діяча, організатора січового та стрілецького руху в Галичині та Буковині Кирила Трильовського.

«Історичні події, відзначені в нашому проекті, свідчать про величні досягнення минулого, а також надихають нас на майбутнє. Вони підкреслюють нестримну силу волі та готовність захищати свою державу і свободу навіть у найважчі часи. Традиції, які зародилися з січового стрілецтва, відбивають дух національного героїзму, відданості та патріотизму. Цей проект не лише прославляє видатних постатей, таких як Кирило Трильовський, Августин Волошин, Володимир Шухевич, але й створює міцні зв'язки між минулим, сьогоденням і майбутнім України», – каже директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

На виставці представили понад 200 пам’яток: унікальні зразки української фалеристики – науки, що вивчає нагороди, медалі та сфраґістики – науки, що вивчає створення печаток, оригінальні прапори та барвисті однострої молодіжних товариств. Зокрема раритетні світлини, поштівки, архівні матеріали, графічні твори та живописні полотна, особисті речі відомих історичних постатей. 

Значна частина представлених експонатів є результатом кропіткої пошукової, науково-дослідницької й реставраційної роботи музейників та демонструються вперше.

Виставки вишиванок

11 травня о 15:00 у Пороховій Вежі відбудеться відкриття двох виставок. Вхід на події вільний.

Виставка «Вишивана Україна» – в одній експозиції зібрані вишиванки всіх регіонів України разом з АР Крим.

Виставка «Скриня» – це початок приватного музею вишиванок SVARGA, який вже зараз налічує 12 старовинних взірців сорочок-буденок, адаптованих до сорочок сучасного крою та повсякденного носіння. Експозиція триватиме з 11 по 26 травня.

«Особливістю цієї виставки є розмай повсякденних вишиванок, зібраних з різних регіонів та майстерно відтворених  в сучасних виробах. Запрошуємо охочих відвідати виставку та пригледіти для себе красиву річ, яка зможе прикрасити звичайний день та нагадуватиме про тяглість поколінь» – повідомила директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА Ірина Гаврилюк.

«Діалоги. Рефлексії в кольорі про війну, мир, опір і культуру».

У Львівському палаці мистецтв відкрили виставку мистецтва «Діалоги. Рефлексії в кольорі про війну, мир, опір і культуру», де презентували роботи українських та італійських митців різних поколінь, які в свій спосіб роздумують щодо спротиву війні.

Проєкт об'єднав твори Артура Котика зі Львова та Віктора Бариби з Києва, італійських митців Паоло Кої, Клаудіо Розаті, Наталі Феррарі та Лучіо Альфонці.    

Години роботи з 10:00 до 18:30.

Виставка Ольги Погрібної-Кох «Пісня Пісень»

До 25 травня у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20) триватиме виставка Пісня Пісень».

Творчість Ольги Погрібної-Кох – це комплекс архетипних образів та сюжетів, створених з ретроспективи досвіду, знань, скрупульозного психосамоаналізу.

«При спогляданні творів мисткині враження й образи наче проходять крізь фільтри власної обізнаності й освіченості, що дозволяють досконаліше зрозуміти сенсовний посил і цілу низку символів, які художниця заклала в ґрунт своїх полотен», – йдеться в описі.

Вартість: дорослі – 80 грн, студенти – 50 грн, учні, пенсіонери – 40 грн.

«Маленькі картини, великі історії»

Виставка триватиме до 21 травня у Арт галереї мадам Пальмгрен, що на вул. Федорова, 8. 

На виставці можна оглянути понад 1500 оригінальних творів від понад 160 художників з різних куточків України – всього 36 міст і сіл, включаючи Київ, Львів, Бучу, Дніпро, Ужгород, Одесу та Харків. Також роботи прислали художники з Франції, Ізраїлю, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Португалії, Туреччини та Чехії.

Художники зобразили все, що надихає їх: міські пейзажі, нашу рідну Україну, природу, птахів, котів, рослини, абстрактний живопис та багато іншого. Кожна картина – це окрема історія, яка розповідає про красу і гармонію світу.

Галерея працює щодня з 12.00 до 19.00.

Фото: Львівська ОВА

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!