Львівщина конкурує з польськими фермерами: як це впливає на експорт і ціни на фрукти

1542 0
Щоби збільшувати площі для вирощування фруктів і ягід, треба мати людей, бажання і фінансовий ресурс.
Умовне фото

Умовне фото

Львівщина зазнає труднощів з експортом сільськогосподарської продукції через конкуренцію з польськими фермерами, де вирощування фруктів та овочів ведеться на високому рівні. Це посилює тиск на українських фермерів, які не завжди можуть конкурувати за ціною та якістю. Про це Tvoemisto.tv повідомив експерт аграрного ринку Іван Стефанишин.

За його словами, Україна щороку імпортує фруктів та овочів на майже мільярд доларів, включаючи банани, горіхи та тепличні овочі. Пояснюючи, чому ціни на фрукти можуть значно відрізнятися на різних ринках, Стефанишин зазначив, що імпортні черешні часто не відрізняються від вітчизняних, що інколи стає приводом для спекуляцій. 

«Люди, які вирощують продукцію, часто не враховують у її вартість власну працю, нарахування на зарплату та інші витрати, що призводить до відмінностей у цінах», – пояснює експерт.

Читайте також. Черешні по 200 гривень, або Яким буде сезон ягід та фруктів

Крім того, він вказує на проблеми у домовленостях щодо встановлення цін на певні види продукції. Хоча це питання складне, він вважає, що ціни формуються об’єктивно, зважаючи на умови конкуренції та витрати на виробництво. А щоби збільшувати площі для вирощування фруктів і ягід, треба мати людей, бажання і фінансовий ресурс. 

«Тепер найбільшою проблемою є гроші, фінансовий ресурс. А ще, як кажуть фермери, погодні умови. Але не людський ресурс, як дехто думає. Якщо така ситуація триватиме, то і людський ресурс вийде на перші місця. Є багато вакансій, але люди не йдуть працювати через різні обставини», – додав він.

Читайте також: Що буде з цінами на продукти, курсом долара та як змінився ринок праці. Розмова з економістом

Іван Стефанишин також зазначив, що на Львівщині активно розвивається вирощування персиків та нектаринів. А в Мостиському районі вже створені господарства, які успішно вирощують ці фрукти. 

«Настає зміна клімату, тому збільшуються можливості вирощування деяких видів продукції на Львівщині, про які раніше ніхто й не думав. Тому нам варто збільшувати площі кісточкових, зокрема черешень та вишень», – наголосив він.

Крім того, Львівщина має велике господарство в Жовківському районі, у селі Бишків, де активно вирощують суниці. Ці ягоди проходять шокове заморожування і експортуються до країн Європи. Це сприяє розвитку місцевого агробізнесу та створює нові робочі місця.

Детальніше про те, яким є цьогорічний сезон фруктів, звідки до нас везуть полуниці, черешні та абрикоси, як формується ціна на ягоди та фрукти читайте у нашому матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!