фото умовне

фото умовне

Що сталось, коли під час аварії у Львові загинув хлопчик. Розбір

7036 0
Нещодавно в середмісті Львова, біля оперного театру, водій маршрутки на смерть збив 11-річного хлопчика Іллю на велосипеді. Від початку літніх канікул щораз більше школярів їздять Львовом на роверах. Tvoemisto.tv пояснює, які правила дорожнього руху існують для дитини на велосипеді, хто відповідає за їх дотримання та звідки діти мали б про них знати.

Із початку 2024 року на дорогах Львова та області сталося 73 дорожньо-транспортні пригоди за участі велосипедистів, 60 із них – з потерпілими. Натомість за аналогічний торішній період відбулося 65 таких ДТП. Внаслідок аварій шестеро власників двоколісного транспорту загинули, ще 61 отримав тілесні ушкодження. Часом на велосипедах травмуються діти. У середу, 19 червня, поблизу перехрестя біля оперного театру водій маршрутки збив 11-річного велосипедиста. Від отриманих травм хлопчик помер у лікарні. 

Як повідомили в пресслужбі ЛМР, зі слів водія маршрутки, 19 червня близько 16:00 автобус №51, який належить приватному перевізнику «УСПІХ БМ»,  здійснював поворот праворуч на перехресті, де не працював світлофор. Аж раптом на пішохідний перехід виїхав велосипедист, внаслідок чого відбулося зіткнення. За кермом автобуса перебував 60-річний водій із 20-літнім стажем роботи. 

До приїзду «швидкої» та поліції небайдужі люди підняли транспортний засіб, щоб витягти з-під нього велосипедиста. Дитину госпіталізували до реанімаційного відділення у вкрай важкому стані з внутрішніми кровотечами, розривами легенів та внутрішніх органів.

«Дитину доправили у вкрай важкому стані, були розірвані легені», – повідомив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії дитячої лікарні Святого Миколая Ярема Безніско. Хлопчикові зробили переливання крові та прооперували його. Медики боролися за життя пацієнта, але після чотирьох годин перебування в лікарні він помер.

Зазначимо, що за фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Не працював світлофор

Натомість, як пояснили в департаменті мобільності та зв'язку Львівської міської ради, на момент ДТП світлофори на цій локації не працювали через знеструмлення.

«От скажіть, за ці роки, що триває війна і вимикають електроенергію, невже не можна було обладнати світлофори резервним живленням? Вам потрібно було дочекатися смерті дитини? Підозрюю, що це тільки початок»,відреагувала на інцидент львівська адвокатка Галина Янко.

Як повідомив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило під час засідання транспортної комісії ЛМР 24 червня, загалом на обслуговуванні «Львівавтодору» перебувають 170 світлофорних об’єктів. За перший рік повномасштабного вторгнення визначили 20 пріоритетних об’єктів, де є найбільші ризики з погляду аварійності. Станом на сьогодні 10 об'єктів обладнані блоками безперебійного живлення, які подовжують роботу світлофорів у разі знеструмлення на чотири – десять годин.

Ще 13 світлофорів на критичних перехрестях підключили до генераторів, які живляться від сусідніх комерційних приміщень під час знеструмлень. Серед них світлофор на перехресті проспекту Свободи – Чорновола – Городоцької, де нещодавно водій маршрутки збив 11-річного ровериста.

«Тут усе залежить від людського фактора. Хтось не має пального, хтось затримується між знеструмленням і запуском генератора. Може змінитися група. В такому випадку найкращим рішенням є використання блоків безперебійного живлення, які забезпечують негайне ввімкнення світлофора. Однак де гарантії, що підприємці вчасно ввімкнуть генератори?» – пояснює Олег Забарило.

Наразі в місті працюють над встановленням ще 20 блоків безперебійного живлення, які забезпечать роботу 37 світлофорних об’єктів. Вартість одного блока становить майже 200 тис. грн. Загалом, щоб обладнати всі світлофори Львова джерелами альтернативного живлення, знадобляться понад 30 млн грн.

Голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич повідомив, що 19 червня світлофор на ділянці, де водій маршрутки збив 11-річного хлопчика на велосипеді, не працював через зміну групи планових знеструмлень. Цей світлофор підключений до генератора підприємця, в якого у той день час знеструмлення не збігся з часом відключення світлофора, тому генератор не був увімкнений.

«Через зміну групи знеструмлення той об'єкт, до якого був під’єднаний світлофор, не ввімкнув генератор. А ми як місто і «Львівавтодор» не сповістили поліцію, бо були впевнені, що є альтернативне джерело живлення в світлофора», – додав Ігор Зінкевич.

У «Львівавтодорі» стверджують, що сповістили патрульну поліцію про потребу регулювання руху.

«У мене питання до наявності регулювальників на складних перехрестях, яких я не бачила дуже давно. Бракує людей? Чудова нагода навчати й залучати до цього жінок (для них різні організації проводять численні перекваліфікаційні тренінги) або волонтерів, як колись працювали «жовті добродії», або / або. Оновлення розмітки піших переходів, альтернативне освітлення, акумулятори, додаткові дорожні знаки, додаткові навчання дітей у школах правил дорожнього руху, а також закупівля світловідбивних елементів із, наприклад, гарним брендуванням школи. Певна, є й інші рішення»,написала голова ГО «Батьки в дії» Юлія Гвоздович.

Де може їздити дитина

Хлопчик потрапив у аварію, перетинаючи на велосипеді пішохідний перехід. Згідно з правилами дорожнього руху їхати дорогою на велосипедах дозволяється лише особам, які досягли 14-річного віку. Діти до 14 років можуть їздити тільки в парках, скверах, дворах, стадіонах тощо. Їзда на велосипеді та пішохідних доріжках і тротуарах заборонена, окрім дітей до семи років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих. Тож хлопчик не мав би кататися на велосипеді в центрі міста.

Також важливо зауважити, що всім велосипедистам не можна перетинати дорогу на пішохідному переході, так само як і розвертатися на ньому. В цьому випадку потрібно зійти з велосипеда та перейти дорогу як пішохід.

Придбавши дитині велосипед, батьки передусім зобов’язані подбати про її безпеку. Згідно зі ст. 12 КУпАП адмінвідповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення правопорушення 16-річного віку. А згідно з ч. 3 ст. 184 КУпАП за вчинення адміністративних правопорушень дітьми, які досягли 14–16 років, відповідальність несуть батьки.

Зазначимо, що кермувати скутером і мопедом в Україні дозволяється з 16-річного віку. Навчання в автошколі можна розпочати раніше, але право на керування цими транспортними засобами можна отримати лише разом із водійським посвідченням категорії А1 або А. Керувати три- й чотириколісними транспортними засобами вагою до 400 кілограмів дозволено тільки при досягненні повноліття та за наявності водійського посвідчення категорії В1.

Чи треба перевіряти знання ПДР дітьми

На противагу скутерам і мопедам для керування велосипедом в Україні не потрібно складати жодних іспитів. Натомість у Польщі для їзди на велосипеді знадобиться ліцензія. Діти, досягнувши 10 років, повинні скласти спеціальний іспит. Підлітки, які досягли 16 років, можуть отримати ліцензію на керування транспортним засобом категорії B1.

У Польщі дороги, призначені для велосипедистів, позначені спеціальною розміткою. Дорогами загального користування можуть їздити тільки повнолітні велосипедисти.

У Німеччині для їзди на велосипеді дорогами загального користування не потрібен спеціальний дозвіл. 10-річні діти можуть їздити на велосипеді пішохідною доріжкою, а батьки, які їх супроводжують, мають користуватися велосипедною доріжкою. За порушення цього правила передбачений штраф у розмірі 15 євро.

Багато батьків вирішують, що їхня дитина може самостійно кататися на велосипеді серед дорожнього руху тільки тоді, коли успішно пройде курс їзди на велосипеді в початковій школі. Як правило, цей курс проходять у четвертому класі, тобто у віці 10 років. Якщо дитина бажає навчитися кермувати велосипедом, у німецьких містах також діють велошколи. У багатьох містах діти можуть випозичити велосипед на тренувальному майданчику і навчитися кататися самостійно, без відвідування спеціальної школи.

Як повідомили в патрульній поліції Львівщини, у Львові шкільні офіцери поліції та велопатрульні щоразу проводять профілактичні бесіди з дітьми у навчальних закладах, літніх таборах, парках, скверах, дворах та нагадують про правила, яких варто дотримуватися власникам двоколісного.  

Зважаючи на постійні перебої зі світлом, а також часом небезпечні для руху львівські перехрестя, батькам юних роверистів важливо знати правила дорожнього руху, які поширюються на велосипедистів, і передати ці знання своїм дітям. А в школах приділяти більшу увагу вивченню правил дорожнього руху.

Редакція «Твого міста» щиро співчуває батькам та родичам загиблого Іллі. Сподіваємося, дорослі подбають, щоб дітям на вулицях було безпечно.

Наталія Вареник

Фото умовне

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!